Blizina kanjona reke Uvac i njenih jezera ostaviće Vas bez daha dok budete otkrivali zašto je Beloglavi sup izabrao baš ovaj kraj za svoj dom.

Specijalni rezervat prirode Uvac je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja i obuhvata područje doline reke Uvac. Prostire se na površini od oko 7.543ha. Minimalna nadmorska visina u Rezervatu je 760, a maksimalna iznosi 1322mnm. Prostor Rezervata je od izuzetne ornitološke, speološke i geološke vrednosti.

Uvac je stanište velikog broja ptica – oko 110 vrsta ptica ( 90 gnezdarica). Oko 48 vrsta predstavljaju prirodne retkosti – orao zmijar, sivi soko, buljina, drozd pevač,... Specijalni rezervat prirode Uvac je jedino gnezdilište velikog ronca na području Srbije. Svakako najpoznatija i najznačajnija ptica u Rezervatu je beloglavi sup – jedna od preostale 2 vrste lešinara koje se danas gnezde u Srbiji i ujedno najkrupniji predstavnik ornitofaune kod nas. Na području Rezervata nalazi se najveća kolonija beloglavog supa na Balkanu. Posetioci rezervata uvek su u prilici videti ove nebeske jedriličare u svojim gnezidma ili u nadletanju nad meandrima Uvca.